Zoeken
  • Marijcke

NGOTJEH BLOG 01

Bijgewerkt: 20 mrt 2019


Zeker, ik heb er wel over nagedacht of u zit te wachten op nog een blog op internet.


Vrienden trekken mij over de streep met als voornaamste argument: een oma die blogt, dat is al bijzonder. (Ja??) De inhoud zal hierdoor verschillen van andere blogs.

Ja-ha… ik ben oma… maar ben nog lang niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. Door de dingen die ik doe, zoals Indische radioprogramma’s maken, schrijven, de ontwikkelingen op (Indische) literaire en andere gebieden volgen, is mijn levensritme anders dan dat van de meeste van mijn leeftijdgenoten.


Ja. Ik ga het proberen!

Uw reacties zullen mij steunen, corrigeren en inspireren.


Hier zit ik dus, achter mijn laptop, en begin.

Vanmorgen heb ik mijn trouwe Kaatje weggebracht voor een APK-keuring. Qua leeftijd past Kaatje bij mij. Ze is best een beetje oud voor een auto. Nee, haar leeftijd ga ik niet verraden. Kaatje is een echte dame die het waardeert dat ik haar regelmatig door de wasstraat haal. Op woensdag, dan is het halve prijs. Daar heeft ze begrip voor. Dan koop ik wel de duurste wasbeurt. Terug in de garage poets ik de ramen van binnen en van buiten, stofzuig het interieur en zie… Kaatje ziet eruit alsof ze net van de schoonheidsspecialiste en kapper komt.

Te voet ben ik van de garage naar huis gewandeld. Hierbij passeer ik een Aldi winkel. Snel binnengelopen, want ik krijg straks een gast en ik wil nog wat groenten kopen. Het geeft mij de gelegenheid weer in de bakken met non-food artikelen te kijken en opnieuw stil te staan voor een koffiezetapparaat. Strak van lijn, daar hou ik van. Je kunt koffiezetten met versgemalen bonen. Voor twee of meer koppen. Hoe zalig is dat! Wat weerhoudt mij om het te kopen, zult u denken.

Dit bijvoorbeeld: ik heb het niet nodig. Alhoewel… het koffiezetapparaat op mijn aanrecht is ouder dan Kaatje. Veel ouder. Maar doet het nog prima!! En, kassian toch, om het af te danken omdat ik het strak van lijn, zilverglanzende apparaat bij Aldi wil hebben.

‘Voor het geld hoef je het toch niet te laten,’ zegt een van mijn nog levende tantetjes een beetje snibbig als ik haar mijn klein dilemma voorleg.

‘Nee tante. Maar ik wil in het najaar een grote reis maken. Enne, ik heb het niet echt nodig,’ zeg ik.

‘Ach (handgebaar), niet nodig… niet nodig. Als je er toch van geniet!’

Ze loopt naar de slaapkamer en komt terug met een briefje van twintig. Zwijgend stopt ze het in mijn tas. Protesteren heeft geen nut, weet ik al jaren. Bij het naar huis gaan zegt ze: ‘Hoeft niet per se voor dat apparaat,’ waaruit ik begrijp dat ik het ook in het potje voor de reis mag stoppen

Op weg naar huis denk ik aan de Aldiwinkel waar ik tientallen jaren geleden al mee kennis had gemaakt. Ik woonde toen in een dorpje in Duitsland, in een piepklein appartement, tegen een heuvel begroeid met bomen en struiken. Het geluid van ritselende bladeren en krakende takjes onder mijn schoenen zullen mij voor altijd herinneren aan die eerste tijd in een vreemd land, toen ik daar in de herfst rillend en bibberend door dat bos liep en bedacht dat het nog winter moest worden!

In dat dorpje liep alles al honderd jaar volgens hetzelfde stramien: zoon volgt pa op in de kruidenierszaak, in het café, in de bakkerij. De slager maakte er zijn eigen leverworst. Ik mocht zien hoe hij dat deed. Een stevig gebouwde man van wel 1.90 meter, met een helderwit schort voor, die met zijn gespierde armen in de brij roerde en er bepaalde kruiden toevoegde volgens oud recept.


En toen was daar opeens Aldi.

De mensen spraken er schande van.

'Aber nicht doch...!'

Aber ja doch...!'

Want ze gingen wel kijken om zich ervan te overtuigen dat het écht waar was: alles lag in dozen en die dozen lagen op simpele houten planken. Maar het scheelde wel een Markje of meer in de huishoudkas.


The rest is history!


Dat koffiezetapparaat? Nog even wachten maar.


20 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

NGOTJEH BLOG 01 ENGLISH

Oh yes, I did think it through whether there is anybody out there waiting for another blog on the internet. Friends persuade me with the main argument: a grandmother blogging, that is already special.

© 2019 Copyright Ngotjeh